ЕКОНОМІЧНИЙ АНАЛІЗ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ ТУРИСТИЧНОЇ ІНФРАСТРУКТУРИ ПІД ЧАС ВОЄННОГО СТАНУ В УКРАЇНІ - Наталія Валінкевич; Анна Осіпчук (Економіка та суспільство)
Стаття присвячена актуальним питанням, пов’язаним з діяльністю підприємств туристичної інфраструктури під час воєнного стану в Україні. Систематизовано тенденції перспектив розвитку туристичної та готельно-ресторанної сфери, досліджено переорієнтацію акцентів попиту на відпочинок в межах країни, визначено потреби розширення національного номерного фонду, тренди закладів громадського харчування на основі клієнтських вподобань. Розглянуто актуальні тенденції закладів готельного та ресторанного господарства, перспективні різновиди закладів з надання послуг розміщення, динаміку податкових надходжень туристичної галузі протягом 2021-2023 рр. та надходження від видів туристичної діяльності, кількість платників податків юридичних та фізичних осіб протягом 2021-2024 рр., середню кількість відкритих закладів громадського харчування у 2024 р. Встановлено значний попит на короткострокові подорожі з більшою частотою і з меншою глибиною бронювання, потреби споживачів на проживання в приміщеннях, обладнаних можливостями для самостійного приготування їжі та іншими зручностями.