TÜKETİCİ TEMELLİ MARKA DENKLİĞİNİN ÖLÇÜMÜ: BANKACILIK SEKTÖRÜNDE BİR UYGULAMA - Ceylan Bozpolat; Hülya Seyhan (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
Bu çalışma Aaker (1991) tarafından öne sürülentüketici temelli marka denkliğinin; marka farkındalığı, marka imajı, algılanankalite ve marka bağlılığı alt değişkenlerini bankacılık sektörüne uyarlayaraktest etmeyi amaçlamaktadır. Uygulama alanının bankacılık sektörü olarakseçilmesi çalışmayı özgün kılmaktadır. Bu bağlamda Nevşehir il merkezinde kolaydaörnekleme yöntemiyle seçilen 384 banka müşterisine anket uygulamasıyapılmıştır. Toplanan verilerin grupsal açıdan Aaker’in ortaya çıkardığıboyutlar ile benzerlik gösterip göstermediğini belirleyebilmek için faktöranalizi yapılmıştır. Tüketicilerin demografik özellikleriyle tüketici temellimarka denkliği boyutlarına ilişkin görüşleri arasında anlamlı bir farklılıkolup olmadığını test etmek için t testi ve Anova analizi yapılmıştır. Araştırmasonuçları, tüketicilerin marka bağlılığının cinsiyetlerine göre, marka farkındalığınıngelir düzeylerine göre ve son olarak marka farkındalığı ve marka imajının bankatercihine göre farklılaştığını ortaya koymuştur.