Emzirme akran danışmanlığının ilk kez doğum yapan annelerin emzirme özyeterliliklerine etkisi - Aysun Ekşioğlu; Esin Çeber-turfan (Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Dergisi)

(untitled)
Amaç: Annelerin büyük çoğunluğunun emzirme konusunda yeterli olmadıklarına inanmaları, emzirmede güçlükler ile karşılaşmaları gibi nedenlerle erken dönemde anne sütüyle beslemeyi kestikleri, yapılan çalışmalar ile desteklenmektedir. Bu çalışma, primipar annelere “emzirme özyeterliliği” konusunda verilen akran danışmanlığının etkisinin saptanması amacıyla eğitimsel bir müdahale araştırması olarak gerçekleştirilmiştir. Yöntem: Çalışma İzmir ilinde yarı kentsel bir bölgede yer alan Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Merkezi ve Sağlık Ocağında gerçekleştirilmiştir. Emzirme Akran Danışmanlığı Eğitimini tamamlayan 8 anne tarafından; 32 hafta ve üzerinde, primipar 40 gebeye emzirme özyeterliliği konusunda eğitim uygulanmıştır. Eğitim öncesinde verilerin toplanmasında sosyo-demografik soru formu, ön test soru formu ve Emzirme Özyeterlilik Ölçeği uygulanmıştır. Doğum sonrası dönemde kadınlara, Emzirme Özyeterlilik ölçeği ve son test soru formu uygulanmıştır. Başka bir sağlık ocağına kayıtlı 40 gebe de kontrol grubu olarak alınmış ve müdahale grubu ile eş zamanlı olarak aynı formlar uygulanmıştır. Bulgular: Müdahale grubunda sadece anne sütü ile besleme oranı 8.haftada %63,0 kontrol grubuna göre %37,0 yüksek bulunmuştur p