KARBON MUHASEBESİ - Haluk Duman; Rabia Özpeyni̇rci̇; Mehmet Yücenurşen; Haşim Bağcı (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi)
Bu çalışmanın amacı karbon salınımı ve karbon ticaretinin muhasebeye aktarılmasıdır. Karbon salınımı ve ticareti; “bir alıcının karbon azaltımına yönelik taahhüt ettiği hedeflerini yerine getirmede kullanacağı ve belli bir miktarda karbon salınımı indirimi yapma hakkını ifade eden “krediler” karşılığında, başka bir tarafa ödeme yapması ile ortaya çıkan alım sözleşmeleri” olarak tanımlanmaktadır (Tunahan, 2010). Çevre muhasebesi anlayışı çevreye muhasebe açısından bakan bir yaklaşım sonucu ortaya çıkmış ve işletmelerin muhasebe organizasyonları içinde yer alması kabul görmüştür (Mutlu , 2007). Çevre muhasebesinin tanımı; ‘’Muhasebe tanımına da uygun olarak, çevresel kaynakların oluşumunu, bu kaynakların kullanış biçimini, işletmelerin faaliyetleri sonucunda bu kaynaklarda meydana gelen artış ve azalışları ve işletmelerin çevresel açıdan durumunu açıklayan bilgileri üreten ve bunları ilgili kişi ve kuruluşlara ileten bir bilgi sistemi’’ olarak tanımlanmaktadır (Özbirecikli M., 2002, S.24) Bu bağlamda çevre muhasebesi anlayışının yaygınlaşması ve karbon ticaretinin geldiği boyut yeni kavram ortaya çıkarmıştır: Karbon Muhasebesi. Karbon muhasebesi; ‘’Bir kurumun faaliyetine ilişkin ayrıntılı verilerin toplanması, karbon izdüşümünün başka bir ifade ile karbon salınımının hesaplanması ve salım faktörlerini hesaba katarak bu rakamın karbondioksit eşdeğerine dönüştürülmesi’’ olarak tanımlanmaktadır (Uyar S., Cengiz E., 2011).