Wpływ metod obróbki wstępnej biomasy na wydajność otrzymywania biogazu - Dorota Bogumił (Studia Ecologiae et Bioethicae)
Z uwagi na wzrastające zainteresowanie energią ze źródeł odnawialnych, biomasa lignocelulozowa jest atrakcyjnym substratem do produkcji biopaliw, szczególnie gdy stanowi niezagospodarowany odpad. Jest tania, ogólnodostępna oraz charakteryzuje się wysoką wartością energetyczną. Technologia konwersji tego typu biomasy charakteryzuje się ograniczeniami związanymi ze skomplikowaną budową kompleksu lignocelulozowego. W celu poprawy efektywności wykorzystania tego typu surowca stosuje się różnego rodzaju jego obróbkę wstępną. W artykule przedstawiono podział dostępnych metod przygotowania surowca lignocelulozowego wykorzystywanego do produkcji różnego rodzaju biopaliw.