Рухова активність як компонент здорового способу життя українських підлітків 11-14 років - S.V. Hryshchenko; H.Yu. Kurtova; O.A. Bashtovenko; H.V. Tolchieva; O.V. Kvak (Сучасна педіатрія: Україна)
У сучасний період в Україні спостерігається тенденція погіршення стану здоров’я дітей підліткового віку 11-14 років. У цей віковий період закладаються базові цінності формування здорового способу життя. Слід сформувати в підлітків основні соціальні установки щодо здорового способу життя. Розвиток рухових якостей тісно пов’язаний зі здоров’ям та активно впливає на життєдіяльність дітей. Здоровий спосіб життя має в основі готовність і мотивацію підлітків до фізичного самовдосконалення. Здоров’язбереження є ефективною формою як збереження, так і зміцнення здоров’я українських підлітків віком 11-14 років в умовах воєнного стану в Україні.