Bir Ölçek Geliştirme Çalışması: Hemşirelikte Geçiş Şoku Ölçeği - Aytolan Yıldırım; Merve Tarhan (Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hemşirelik Dergisi)
Giriş: Yeni mezun hemşirelerin öğrenci rolünden hemşire rolüne geçişi, zorlu bir süreçtir. Mesleki yaşamın ilkyılı, uyum süreci olarak kabul edilmekte ve yeni mezunların işte ya da meslekte kalma kararını etkilemektedir.Amaç: Bu araştırma, yeni mezun hemşirelerin geçiş şoku düzeylerini belirlemeye yönelik geçerli ve güvenilirbir ölçüm aracı geliştirmek amacıyla gerçekleştirildi.Yöntem: Metodolojik nitelikteki bu araştırma, Ocak-Eylül 2018 tarihleri arasında İstanbul’da özel bir üniversitehastanesinde çalışan 287 yeni mezun hemşire ile gerçekleştirildi. Ölçeğin madde havuzu, literatür taramayoluyla 56 madde olarak oluşturuldu ve yedi uzmanın görüşüne sunuldu. Kapsam geçerliğinin ardından46 maddeden oluşan taslak ölçek, veri toplama aracı olarak kullanıldı. Veriler madde analizi, açıklayıcı vedoğrulayıcı faktör analizi ve Cronbach alfa iç tutarlılık katsayısı kullanılarak analiz edildi.Bulgular: Açıklayıcı faktör analizi sonucunda ölçekte 23 madde ve dört alt boyut olduğu belirlendi. Doğrulayıcıfaktör analizinde, beş madde daha ölçekten çıkarıldı. Son olarak 18 madde ve dört alt boyuttan oluşanmodel ile uyum iyiliği istatistikleri kabul edilebilir düzeyde bulundu. Cronbach alfa iç tutarlılık katsayısının altboyutlarda 0,80-0,89 arasında değiştiği ve tüm ölçek için 0,92 olduğu saptandı.Sonuç: Hemşirelikte Geçiş Şoku Ölçeği’nin yeni mezun hemşirelerin geçiş şoku düzeylerinin belirlenmesindekullanılmak üzere geçerli ve güvenilir bir ölçüm aracı olduğu saptandı.