Prace matematyczne w Roczniku Towarzystwa Naukowego Krakowskiego (1817–1872) - Jan Koroński (Studia Historiae Scientiarum)
Praca zawiera ogólną charakterystykę Towarzystwa Naukowego Krakowskiego w latach 1817–1872. Ponadto w opracowaniu omówiono publikacje matematyczne oraz kilka innych z zakresu mechaniki czy też fizyki matematycznej, zamieszczone w Roczniku Towarzystwa Naukowego Krakowskiego.