Hayvanlarla İlgili İnanışlar ve Toplum Etkileşimi Anadolu Örneği - Dilara Can Öztürk (Kadim Akademi SBD)

(untitled)
Dünya vatandaşı olarak varlığını insan toplumu içinde ve dışında sürdüren hayvanlar, inanışlarda oldukça büyük bir yere ve öneme sahiptir. Bu konuda birçok araştırma olmasına rağmen Türkiye’deki literatürün eksikliğinden dolayı bu çalışmayı yapma gereği duyulmuştur. Bölgeden bölgeye hatta şehirden şehre farklılık gösteren bu inanışların yanı sıra bu tür inanışların tek bir formu veya odak noktası yoktur. Sözgelimi bir hayvan bir bölgede kötülüğü temsil ederken farklı bir bölgede uğur getiren bir hayvan veya daha farklı iyi bir anlama sahip olabilmektedir. Dolayısıyla bir hayvana dair tek bir inanış yoktur. İnanışlar sanılanın aksine oldukça fazla ve çeşitlidir. İnsan, bilinç seviyesine ulaştığında “kültür” üretmeye başlamıştır. Zamanla gerçekleşen bir takım doğa olaylarını veya günlük hayatın olağan durumları ile ilk kez karşılaştığında onları açıklamaya ve çevresinde var olan “şeylerin” ne olduğunu anlamaya çalışmıştır. “Anlamlandırmaya” ve “açıklamaya” çalışan insan, anlam veremediği yerde birtakım fikirler yürütmüştür. Yapının oluşumundan sonra ise toplum ve inanış arasındaki ilişkiden dolayı birbirlerini etkilemeye başlamışlardır. Buradan yola çıkılarak yapılan araştırmada etkileşimin toplumdan inanışa olan kısmına odaklanılmaktadır. Burada inanışın toplum hafızasından silinmemesi, varlığını sürdürmek ile birlikte nasıl varlığını koruduğu anlatılmaya çalışılmaktadır. Literatürden yararlanılan bu çalışmada inanışlar, coğrafya ve tarih çerçevesinde analiz edilmiştir. Ayrıca inanış örnekleri de verilmiştir.