TÜRKİYE EKONOMİSİNİN KIRILGAN YAPISI - FRAGILE STRUCTURE OF TURKISH ECONOMY - Emek Aslı Cinel (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Türkiye’ninküresel dalgalanmalardan en çok etkilenen ülkelerden biri olması nedeniyle enönemli gündemini ekonomi oluşturmaktadır. 2000’li yıllarda yaşanan küreselkrizlerin etkisiyle daralan Türkiye ekonomisi, takip eden yıllarda iyileşmesürecine girse de genel olarak olası dış şoklara karşı kırılgan yapısınısürdürmektedir. Türkiye ekonomisinin bu kırılgan yapısının temel nedeniniaslında 24 Ocak 1980 kararlarıyla birlikte uygulamaya geçirilen yapısal uyumpolitikaları oluşturmaktadır. Yapısal uyum politikaları ile Türkiyeekonomisinde dışa dönük ve ihracata dayalı sanayileşme stratejileri uygulanmışböylece ithal ikameci politikalarla dış ticaret baskı altına alınmıştır.Buçalışmada amaç Türkiye ekonomisi üzerine genel bir değerlendirmede bulunmak,ekonominin kırılgan yapısının altında yatan nedenleri araştırmak, ortaya koymakve Türkiye ekonomisinin uzun vadeli ekonomik performansının istikrarlı biryapıya kavuşmasını sağlamak için önerilerde bulunmaktır.