BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİ SATIN ALMA TERCİHLERİNİN DEMOGRAFİK DEĞİŞKENLERE GÖRE İNCELENMESİ - Mehmet Şükrü Akdoğan; İbrahim Yemez (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
Bireysel emeklilik sistemi,bireylerin çalışırken yaşadığı refahın emeklilik dönemlerinde sürdürülmesiniamaçlayan, katılımın isteğe bağlı olduğu, bireylerin tasarruflarını aylık katkıpayı şeklinde çeşitli fonlarda değerlendirerek, emeklilik döneminde ek birgelir kaynağı yaratan ve kamu-özel sektör işbirliğine dayanan bir sistemdir. Bubağlamda bu çalışmada tüketicilerin bireysel emeklilik sistemi satın almaniyeti ve satın alma davranışlarının demografik özelliklere göre farklılıkgösterip göstermediği incelenmiştir. Bu amaçla Sivas ili şehir merkezindeyaşayan, kolayda örnekleme yoluyla belirlenmiş 18 yaşından büyük, 430 bankamüşterisiyle, yüz yüze anket yöntemiyle veriler toplanmıştır. Verilere BağımsızÖrneklemler T Testi ve Tek Yönlü ANOVA uygulanmıştır. Analiz sonuçlarına göre tüketicilerinbireysel emeklilik satın alma niyeti ve satın alma davranışları bazı faktörleregöre farklılık gösterirken bazılarına göre ise istatistiksel olarak anlamlı birfarklılık göstermemektedir. İç tutarlık analizinde ise faktörlerin Cronbach αkatsayıları şöyle bulunmuştur: BES satın alma niyeti için 0,782 ve BES satınalma davranışı için ise 0,843. Ölçeğin tamamının Cronbach α katsayısı ise 0,884bulunmuştur.