İlköğretim Okulu Öğrencilerinin Yaşam Kalitesi ve Etkileyen Bazı Faktörler - Nuran Güler; Rabia Sağlam (Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hemşirelik Dergisi)
Giriş:İlköğretim okuluöğrencilerinin yaşam kalitesinin ve etkileyen faktörlerin incelenmesi, bu yaşgrubundaki çocukların bakımında önceliklerin belirlenmesi açısından sonderece önemlidir.Amaç:Bu araştırma ilköğretimokulu öğrencilerinin yaşam kalitesi düzeylerini ve etkileyen bazı faktörleribelirlemek amacıyla yapılmıştır.Yöntem:Tanımlayıcı tipte olanbu araştırmanın örneklemini araştırmaya katılmayı kabul eden ve sosyoekonomikyönden farklılık gösteren üç ilköğretim okulunda öğrenim gören 579 öğrenci veebeveynleri oluşturmuştur. Araştırmanın verileri, öğrencinin ve ailenintanıtıcı özelliklerini içeren Kişisel Bilgi Formu ve Çocuklar İçin GenelAmaçlı Sağlıkla İlgili Yaşam Kalitesi Ölçeği kullanılarak yüz yüze görüşmeyöntemi ile toplanmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler, SPSS 14.0paket programı ile değerlendirilmiştir.Bulgular:Araştırma kapsamınaalınan öğrencilerin %52,7’si kız ve yaş ortalaması 9,86 ± 1,29’dur. Öğrencilerinyaşam kalitesi puan ortalamasının 77,32 ± 10,27 olduğu ve en düşük yaşamkalitesi puanının öz saygı alt boyutundan alındığı belirlenmiştir.Öğrencilerin öğrenim görmekte oldukları okullar arasında yaşam kalitesiyönünden fark olduğu (p lt;0,05) saptanmıştır.Sonuç:Bu araştırmada beslenmedurumu kötü olan, kronik hastalığı olan, akran zorbalığına maruz kalan, anneya da babası madde kullanan ve geniş ailede yaşayan öğrencilerin yaşamkalitesinin daha düşük olduğu belirlenmiştir. Ayrıca ailesinin ekonomikdurumu ve eğitim seviyesi düşük olan çocukların yaşam kalitesinin diğerçocuklara göre daha düşük olduğu saptanmıştır.