SIFIR TABANLI BÜTÇELEME SİSTEMİVE TÜRKİYE’DE UYGULANABİLİRLİĞİ - Cuma Çataloluk (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
“Türkiye'de Sıfır TabanlıBütçeleme Sisteminin uygulanabilirliği,“ konulu bu çalışma, önce bütçe kavramından hareketle sıfır tabanlıbütçeleme sistemini açıklamaya çalışarak, özellikle ortaya çıktığı şartlar ve ülke, özellikle Amerika Birleşik Devletleri uygulamalarıda hesaba katılarak, ülkemizde uygulanabilirliği hususu araştırılmaya çalışılmaktadır. Gittikçe artışeğilimi gösteren kamu harcamalarıile yapılacak harcamaların klasik bütçe anlayışıile etkin olup olmadığının anlaşılmasıoldukça zordur. Çünkü klasik bütçe anlayışında yalnızca öngörülen harcama için önceden ödenek ayrılmakta, daha sonra ise bu harcamanın bu kaleme yapılıp yapılmadığıkontrol edilmektedir. Bu nedenle yalnızca harcamanın şekli denetimi önem arz etmekte, herhangi bir performans kriteri değerlendirme dışında tutulmaktadır. Bu durum ise kaynakların rasyonel kullanımınıengellemektedir. Bu çalışmanın amacı, bütçeleme sistemleri içerisinde sıfır tabanlıbütçeleme sistemini açıklayarak, bu sistemin olumlu yönleri ile diğer sistemlerinden farkınıortaya koymak, ülkemizde bu bütçe sisteminin uygulamasına imkân var mıdır araştırmaktır. Bu çalışmada, öncelikle bütçe kavramıaçıklanarak, bütçeleme sistemlerinin anlaşılmasına çalışılacaktır.