Şarkı Sözlerinde Şiddet Öğesi: Aksaray İli İlköğretim İkinci Kademe Öğrencileriyle Yapılan Bir Çalışma - Burcu Taşal; Feyzan Vural (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
“Şiddet” günümüzde evde, okulda, sokakta, filmlerde, haberlerde, bilgisayar oyunlarında hatta reklamlarda sıkça işlenen bir davranışbiçimi haline gelmiştir. Bu durum özellikle gençleri ve çocuklarıolumsuz etkileyebilmektedir. Söz konusu etki, zihinsel, duygusal ve sosyal alanlarda önemli sonuçlar doğurabilecek boyuttadır. İnsanlarımutlu etme, sakinleştirme, olumlu davranışlara yöneltme, gibi etkileri olduğu bilinen müziğin de, ritimleri, alt yapılarıve en önemlisi sözleri ile şiddete yönelten bir etkisi olabilir. İçeriğinde şiddet öğesi barındıran sözlere sahip kimi şarkılar son yıllarda gençler hatta ilköğretim çağındaki çocuklar arasında yoğun ilgi görmeye başlamıştır. Ağır hakaretler, vahşet, intikam içerikli bu sözlerin, hareketli bir ritim eşliğinde ezberlenme hızıve akılda kalma etkisi de kat kat artmaktadır. Özellikle Rap ve Hip-Hop müzik türlerinde sıkça rastlanan bu şarkılarısöyleyen grup ya da şarkıcıların çocuklar tarafından ne sıklıkta dinlenildiğini saptamak, sözü edilen bu şarkılarda yer alan şiddet öğelerini vurgulamak, çocukların şarkılara ulaştıklarıiletişim araçlarınıbelirlemek bu çalışmanın amacınıoluşturmaktadır. Durum tespitine yönelik tarama modelinde betimsel bir araştırma olan bu çalışmada, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlıilköğretim ikinci kademe seviyesindeki öğrencilerin en sık dinledikleri müzik grubu ve şarkıcılar belirlenmişve bu şarkıcıların şarkısözlerindeki şiddet öğeleri tespit edilerek konu ile ilgili saptamalar ve öneriler sunulmuştur. Çalışma Aksaray ilinde eğitim gören 1000 öğrenci ile sınırlandırılmıştır.