Eğitim Teknolojisindeki Yönelimlerin Uluslararası Boyutları - Nurettin Şimşek (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi)
Eğitim teknolojisinin ne olduğuna ilişkin algılar yaklaşık yii: yıldır sürekli bir değişim geçirmekledir. Endüstriyel teknoloji, davranışçı psikoloji. sistem kuramı ve iki farklı sürümü ile bilişçi psikoloji. bil değişim sürecini önemli ölçüde etkilemiştir. Gelinen noktada eğitim teknolojisi, çoğu insan için kalh karıştırıcı ya da bütünü ile anlaşılmaz bir kavramdır. Bu araştırmada, bir uzmanlık alanı olarak eğitim teknolojisinin algılanması ve mevcut durumuna ilişkin farklı ülkelerdeki uzmanların görüşleri karşılaştırmalı olarak incelenmektedir. Genel tarama modeli çerçevesinde ve anket uygulaması şeklinde vürütiilen araştırmaya 6 ülkedeki 12 üniversiteden 7] uzman katılmıştır. Elektronik posta voluvla uygulanan ve toplam 40 sorudan oluşan anket formunun güvenilirliği 0,80 olarak hesaplanmıştır, Elde edilen veriler f, %, R, tek boyutlu ANOVA ve t testleri ile çözümlenmiş, 05 hata oranı temel alınarak yorumlanmıştır. Uzman görüşleri, çokfarklı alanlarda eğitim teknolojisinin üstlendiği işlevlerin daha çok öğrenme-öğretim süreçleri ve öğrenme kaynakları ile ilgili olduğunu göstermektedir. Eğitim teknolojisinin, eğitimde kullanılan teknolojik ürünlerle özdeş olduğu düşüncesi, araştırmaya katılan uzmanlar tarafından reddedilmiştir. Alandaki mevcut duruma ilişkin uzman değerIendirmeleri, çeşitli ülkelerdeki sorunların çok farklı görünümlere sahip olmadığım göstermiştir. Alana ilişkin algısal çeşitliliğin yaygınlığı, uygulamaların alandaki bilgi birikimini tam olarak değerIendirememesi, işlevsel belirsizlik, ürün geliştirme boyutundaki yetersizlik, alandaki akademik gelişme hızının yetersizliği gibi sorunların hemen her ülkede görülebildiği anlaşılmaktadır.