DENİM KUMAŞIN SANAT MALZEMESİ OLARAK KULLANIMINA YÖNELİK DENEYSEL YAKLAŞIMLAR - Hande Bilvar (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Tekstil ürünlerinden biri olarak, denim kumaşının yapı olarak diğer kumaşlardan farklı olması nedeniyle, sanat malzemesi olarak olanaklarının araştırılarak, malzeme niteliğinde kullanıp yeni deneysel tasarımlar geliştirmek makalenin amacı olarak ele alınmıştır. Makale kapsamında yapılan uygulamalarda, denim kumaşı üzerinde geleneksel biçimlendirme teknikleri kullanılarak sanatçılara yaratıcılığını en üst düzeyde kullanabileceği olanakları araştırmak üzere deneyler yapılmıştır. Bu deneylerde kesme, yapıştırma, büzme, delme, bağlama, ağartma gibi klasik biçim ve renklendirme arayışları kullanılan yöntemler arasındadır. Deneylerde iki ana yöntem üzerinde çalışılmıştır. Birincisi yüzey oluşturma ve desenlendirme yöntemlerinden olan, batik tekniklerinden shibori ile birlikte renklendirme yerine ağartma tekniğidir. İkicisi ise denim kumaşı üzerine kil ve tutkal kullanılarak, bir yüzey üzerinde tek başına ya da destekleyici malzemeler ile birlikte dik durarak, boyut kazanma becerisinin sanatçıya sağlayacağı kazanımları araştırılmış ve her işlem, sonucu ile birlikte tespit edilip raporlanıştır. Bu deneyler sonucunda elde edilen verilerden yararlanılarak, denim kumaşı ana malzeme olacak şekilde, deneysel sanat eserleri oluşturulması hedeflenmiştir.