Dış Ticaretin Bölgesel Rekabetteki Yeri: Sivas Örneği - Nevzat Balıkçıoğlu (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi)
Bu çalışmada 2006-2016 dönemi dikkate alınarak Orta Anadolu’nun önemli illerinden biri olan Sivas’ın dış ticareti analiz edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre, Sivas Orta Anadolu’da 48 ürün ve 76 ülkeye yaptığı ihracatla bölgede dördüncü sırada yer alırken ülke genelinde ihracatta 61.sırasında bulunmaktadır. Sivas Organize Sanayi Bölgesi’nde 2006 yılında 48 olan ihracatçı firma sayısı 2016 yılında 60’a ulaşmıştır. Benzer şekilde 2016 yılında 49 ürün ithal eden Sivas’ta ithalatçı firma sayısı 2006’da 47 iken bu sayı 2016 yılında 79’a yükselmiştir. 2016 yılında toplam ihracat 80.161, toplam ithalat 69.673 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. İmalat Sanayi Sivas sanayisinin önemli sektörlerinden birisidir. Bu sektörden 2016 yılı itibariyle 53 ülkeye 52.1 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirilmiştir.  Bu sektörü 26.3 milyon dolar ihracatla Madencilik ve Taş Ocakçılığı Sektörü takip etmiştir. Sivas’ın 2016 yılındaki toplam 69.673 milyon dolarlık ithalatının ilk sırasını 54 milyon dolar ile Toptan ve Perakende Ticaret Sektörü oluşturmuştur. Sivas’ın dış ticaret bilançosu incelendiğinde, 2006, 2007,2009, 2010, 2011 ve 2013 yıllarında açık verdiği ve Orta Anadolu’da rekabet gücünün düşük olduğu görülmüştür.