Hayat Bilgisi Dersinde Kazanıma Dayalı Web Tabanlı Değerlendirme - Pınar Girmen; İrfan Süral (Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi dergisi)
Bu çalışmanın amacı, hayat bilgisi dersinde web tabanlı bir değerlendirme aracı geliştirmek ve öğrencilerin birinci sınıf Doğada Hayat ünitesinde yer alan “HB.1.6.5. Geri dönüşümü yapılabilecek maddeleri ayırt eder.” kazanımına ne kadar ulaşabildiklerini belirlemektir. Bu amaç doğrultusunda nitel ve nicel araştırma yaklaşımlarının birlikte kullanıldığı karma desenden yararlanılmıştır. Araştırmanın katılımcılarını 2018-2019 eğitim öğretim yılının bahar döneminde orta sosyo-ekonomik çevreye sahip bir ilkokulun birinci sınıfına devam eden öğrenciler oluşturmuştur. Araştırmanın nicel verileri; öğrencilerin değerlendirme aracından elde ettikleri skorlara dayalı olarak toplanmıştır. Araştırmanın nitel boyutundaki veriler ise öğrencilerle gerçekleştirilen yarı yapılandırılmış görüşmeler aracılığıyla toplanmıştır. Araştırmada elde edilen sonuçlara göre; elma en çok doğru yere yerleştirilen, poşet ve bardak ise en az doğru yerleştirilen öğe olmuştur. Ayrıca öğrencilerin çöp kutusunu veya geri dönüşüm kutularından herhangi birini seçmelerinde değerlendirme aracındaki görsellerin durumu onların kararlarını etkilediği elde edilen bir başka bulgudur. Son olarak öğrenciler değerlendirme aracını rahatlıkla kullanmış ve bu süreçten keyif aldıkları ve ilgili kazanımı kısmen edindikleri görülmüştür.