FRANCIS BACON VE GALİLEO'NUN BİLİM VE YÖNTEM TASARIMLARI - Mehmet Ali Sarı (Felsefe Dünyası)
Bilim hakkındaki yaygın görüşe göre bilim, olgular üzerine inşa edilen bir yapıdır ve bilimsel bilgi de olgularla doğrulanmış bir bilgidir. Buna göre bilimsel bilgi ortaya koymanın koşulu ise kuramın alanını ve biçimini de belirleyen bir kurallar bütünü olan yöntemdir. Dolayısıyla kuram, gözlem ve deney yüklüdür. Ancak bilim tarihi kayıtları araştırma için kullanılan yöntemsel ölçütleri değiştirmenin yeni bir bilimsel kuram ortaya koymada tek başına yeterli olmadığını göstermektedir. Yöntemsel ölçütlerin neler olduğunun belirlenmesi her şeyden önce gözlem ve deneyi de önceleyen belirli bir kavramsal çerçeveyi varsayar. Bu yazı da F. Bacon ve Galileo'nun bilim ve yöntem anlayışlarını, yöntemsel ölçütlerin belirlenmesinde belirli bir epistemoloji ve ontolojiyi içeren kavramsal bir çerçeve vardır iddiası altında ele almaktır.