Ulûm Gazetesi Verilerine Göre 1869 Senesinde Mısır'ın Vaziyeti (Ali Suavi'nin Gözünden) - Sevda Özkaya (Akademik İncelemeler Dergisi)
Meşrutiyet Dönemi, Osmanlı Devlet yapısına ilk ciddi muhalefetin temsilcisi kabul edilen "Yeni Osmanlılar" (Genç Türkler, Jön Türkler) adı verilen bir gurubun çalışmalarının inkar edilemez ölçüdeki etkileri ile ortaya çıkmıştır. bu gurup içerisinde dönemin önde gelen aydınları,, devlet adamları bulunmaktaydı. osmanlı devletini kurtarmak için ileri sürdükleri fikirlerini anlatmanın ve yayamanın en etkili yolu ise basındı. işte bu süreçte Ulûm Gazetesi, Ali Suavi'nin Paris'te çıkarmış olduğu ve daha çok kültürel, iktisadi meseleleri ele aldığı bir gazetedir. mısır meselesini ululslararası bir boyut kazandığı bu dönemde Ulûm Gazetesi'nde Ali Suavi bilgiler vermekte ve fikirlerini ifade etmektedir.