Zagadka arcydzieła. Balzak i Rivette - Dariusz Czaja (Kwartalnik Filmowy)
Punktem wyjścia eseju jest refleksja na temat rozumienia obrazu malarskiego zawarta w opowiadaniu Balzaka Le Chef-d’oeuvre inconnu. Autor pokazuje podobieństwa i różnice pomiędzy wizją obrazu przedstawioną w legendarnym tekście Balzaka a jego filmową reprezentacją w dziele Jacquesa Rivette'a La Belle Noiseuse. Interesuje go w pierwszym rzędzie retoryka rozmowy o ontologii obrazu a także konsekwencje jego pojmowania dla rozumienia zadań i istoty sztuki w ogóle.