Beslenme ve sporun adolesan sporcularda büyüme durumuna etkisi - Canan Asal Ulus; Levent Bayram; Deniz Ozge Yuceloglu Keskin; Pinar Sokulmez Kaya; Duygu Zeynep Yildiz (ROL Spor Bilimleri Dergisi)
Bu araştırma adolesan dönemde büyüme kriterlerinden boy ve kilo persentil değerleriyle spor aktivitesi ve beslenme durumunun bağlantısını incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmaya 43 kadın, 50 erkek olmak üzere 93 adölesan sporcu katılmıştır. Araştırma verileri kişisel bilgi formu ve boy kilo ölçümü yapılarak elde edilmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen verilerin istatistiksel analizlerinde frekans, yüzde ve Ki-kare Fisher Kesinlik Testi kullanılmıştır. İstatistiksel analizlerde anlamlılık düzeyi olarak (p<0,05) değeri kabul edilmiştir. Elde edilen bulgulardan katılımcıların kendi belirledikleri bir beslenme programını uygulama durumları ile boy persetil ve kilo percentil durumları arasında istatistiksel olarak bağlantılı olduğu tespit edilmiştir (p<0,05). Haftalık antrenman sıklığı, günlük öğün sayısı ve günlük öğün atlama durumlarının ise boy ve kilo persentil durumlarıyla istatistiksel olarak bağlantılı bulunmamıştır (p<0,05). Sonuç olarak herhangi bir uzman tavsiyesine dayanmayan, bilinçsiz uygulanan diyetlerin adolesan dönemde, çocukların boy ve kilo percentil durumunu dolayısıyla büyüme ve gelişim düzeylerini olumsuz etkileyebileceği şeklinde yorumlanabilir.