THE DEVELOPMENT OF THE FIELD OF PSYCHOLOGICAL COUNSELING AND GUIDANCE IN TURKEY: RECENT ADVANCES AND FUTURE PROSPECTS - Binnur YEŞİLYAPRAK (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi)
Ülkemizde 50 yılı aşkın bir geçmişi bulunan Psikolojik Danışma ve Rehberlik hizmetleri, başlangıcından itibaren daha çok okul ortamında, kriz odaklı ve “yöneltme” ekseninde anlaşılan bir yardım alanı olmuştur. Ancak 21. yüzyılda toplum, psikolojik danışmanlara giderek daha çok gereksinim duymaktadır. Çünkü küreselleşme, ekonomideki yapısal değişimler, değişen aile yapısı, çok kültürlülük, bilim ve teknolojinin yaşam biçimlerine önemli etkileri; birey ve grupların sosyal ve psikolojik yaşamlarını da etkilemekte ve değişime uyum çabaları, PDR hizmetlerine duyulan gereksinimi arttırmaktadır. Bu gereksinime koşut olarak Türkiye‟de PDR alanı “profesyonel bir meslek alanı olarak gelişmekte midir?” Bu makalede, toplumda PDR hizmetlerinin geleceğini etkileyebilecek değişimlere koşut olarak, bu alanda beklenen sonuç ve doğurgular tartışılmış, yeni yüzyılda psikolojik danışmanların rol ve işlevlerindeki değişimlere yanıt verebilecek eğitim ve istihdam koşulları incelenmiştir