Laivo balastinio vandens valymo įrangos ekonominis vertinimas - Diana Šateikienė; Daiva Stanelytė (Mokslo Taikomieji Tyrimai Lietuvos Kolegijose)
Balastinio vandens valymo technologijų diegimo aktualumas pagrįstas BWM (Management of Ships’ Ballast Water and Sediments) konvencija. Taikant D-2 standartą privaloma įdiegti laivuose balastinio vandens valymo įrenginius ir išpilamas vanduo privalės būti išvalytas. Šiuo metu patvirtintas nemažas skaičius balastinio vandens valymo metodų, bet ne visi metodai yra efektyvūs, siekiant užtikrinti reikalaujamą vandens kokybę pagal IMO (Tarptautinė jūrų organizacija (angl. International Marine Organization)) reikalavimus. Siekiama, kad balastinio vandens valymo technologijos būtų nebrangios, kompaktiškos, o eksploatacija ir įdiegimas saugus. Straipsnyje pateikti ekonominio vertinimo kriterijai leidžiantys įvertinti vieno ar kito varianto diegimo sąnaudas ir nustatyti eksploatacinių sąnaudų srautų apimtis per ataskaitinį laikotarpį.