مروری بر کاربرد نانوکامپوزیت‌های فعال در افزایش طول عمر مواد غذایی - محمدیار حسینی; سارا خدری; حامد حسن زاده; بابک قنبر زاده (علوم و فنون بسته بندی)
نانوکامپوزیت‌های موجود در بسته‌بندی‌های فعال در مقایسه با بسته‌بندی‌های معمولی که تنها به‌عنوان یک مانع در جهت محافظت از مواد غذایی در برابر محیط بیرونی طراحی شده‌اند، دارای عملکرد و فواید بیشتری هستند. هنگام استفاده از این بسته‌بندی‌ها باید به جنبه‌های سلامت غذا نیز توجه شود و میزان مهاجرت نانوذرات به سطوح مواد خوراکی تحت کنترل قرار گیرد؛ زیرا امکان بلعیدن این ذرات به همراه مواد غذایی وجود دارد. همچنین علاوه‌بر ایجاد مشکلات پوستی، به دلیل قابلیت رها شدن در محیط، می‌تواند منجر به بروز مشکلات تنفسی نیز شود. اغلب سیستم‌های فعال بسته‌بندی شامل ترکیبات ضدمیکروبی هستند که هم‌زمان با رشد و تکثیر میکروارگانیسم‌ها، در سطح ماده‌ی غذایی آزاد و موجب بازداری از رشد آن‌ها و جلوگیری از فساد مواد غذایی می‌شوند که شدت این اثر به ماهیت ماده‌ی ضدمیکروبی بستگی دارد. در این میان سیستم‌های فعال نانو‌کامپوزیتی، شامل عوامل ضدمیکروبی در مقیاس نانو است که به دلیل افزایش نسبت سطح به حجم، قادر است سطح درگیر در واکنش میان ماده‌ی غذایی و اجزای ضدمیکروبی را گسترش دهد و به‌نحو کارآمدتری در مقایسه با ترکیبات همانند خود در جهت افزایش عمر مفید مواد غذایی ایفای نقش نماید.