نقد و بررسی کتاب بن‌مایه‌های یهودی در فلسفة اسپینوزا - سید مصطفی شهرآیینی; بیان کریمی (پژوهش‌نامۀ انتقادی متون و برنامه‌های علوم انسانی)
در مقالة حاضر کتاب بن‌مایه‌های یهودی در فلسفة اسپینوزا را معرفی، نقد، و بررسی خواهیم کرد. این کتاب را انتشارات دانشگاه ایالتی نیویورک با عنوان Jewish Themes in Spinoza’s philosophy در سال 2002، با ویرایش دو متخصص برجستة اندیشۀ اسپینوزا و مطالعات یهودی، یعنی هایدی راون و لن گودمن، منتشر کرده است. بسیاری از منتقدان سرشناس بر این باورند این کتاب نخستین تلاش جدی برای فهم اندیشة اسپینوزا و نشان‌دادن جایگاه آن در تاریخ فلسفة یهودی است. در این کتاب از سنّت رایج دیگر کتاب‌هایی که به‌زبان انگلیسی دراین‌باره منتشر شده‌اند پیروی نشده است و برای نخستین‌بار موضوعات مهم فلسفة اسپینوزا و بن‌مایه‌های یهودی آن بررسی شده است. هدف از تدوین کتاب معرفی اسپینوزا هم‌چون فیلسوفی یهودی است. با‌این‌حال سرویراستاران محترم در گزینش مقالاتی یک‌دست، چه از حیث موضوع و چه از حیث محتوای تخصصی، توفیق چندانی نداشته‌اند و نبودِ فصلی خاصِ نتیجه‌گیری نیز شاید به‌نوعی نشان‌دهندة همین باشد که نمی‌شود از این مقالات صدای واحدی را دربارة ارتباط اسپینوزا با یهودیت شنید.