AKDENİZ BÖLGESİ’NİN GÜNEŞ ENERJİSİ YATIRIMINA YÖNELİK ÖZELLİKLERİNİN ENTEGRE ENTROPİ MULTİMOORA YÖNTEMİ İLE DEĞERLENDİRİLMESİ - Yusuf Şahin (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi)
Dünya üzerinde oldukça geniş bir alana hızlı biryayılım gösteren çevre kirliliğine karşı alınabilecek tedbirlerin başındayenilenebilir enerji kaynaklarının enerji üretimin-deki payını arttırmak gelir.Yenilenebilir enerji yatırımla-rının değerlendirilmesi ise teknik, ekonomik,çevresel ve sosyal bir dizi kriterden etkilendiği için karar alması kar-maşıkbir konudur. Yaşam seyri analizi, fayda-maliyet analizi ve çok kriterli kararverme yöntemleri yatırım pro-jelerinin değerlendirilmesi için yaygın olarakkullanılan yöntemlerdir. Bu çalışmada, bir kısmı veya tamamı AkdenizBölgesi’nde yer alan şehirlerin güneş enerjisi santrali yatırımına uygunluklarıdeğerlendirilmiştir. De-ğerlendirme için MULTIMOORA ve Geliştirilmiş MULTIMOORAyöntemleri kullanılmış, kriter ağırlıkları ise Entropi Yöntemi ilebelirlenmiştir. 13 il için 12 kriter kullanılarak yapılan değerlendirmelerKahramanmaraş ili-nin her iki yöntem için de en uygun şehir olduğunu gös-termiştir.Uygunluk açısından ilk beş içerisinde bulunan iller ise sıralamaları farklıolsa da her iki yöntem için ay-nıdır. Bu şehirler Kahramanmaraş, Mersin,Burdur, Gazi-antep ve Osmaniye illeridir. Sonuç olarak, güneş enerji santraliyatırımı yapacak olan firmaların farklı ve ken-dilerine has kriterler veçalışma kapsamında kullanılan yöntemleri ön planlama çalışmalarında projeseçimi için kullanabileceği değerlendirilmektedir.