WSPÓŁCZESNE KIERUNKI ZMIAN W ZAKRESIE KRYMINALIZACJI ZACHOWAŃ CZŁONKÓW ORGANIZACJI TERRORYSTYCZNYCH - Wojciech Filipkowski (Zeszyty Prawnicze)
Opracowanie zawiera analizy kryminalistyczne i kryminologiczne oraz prawne w kontekście zachowań członków organizacji terrorystycznych. Pierwszy z obszarów badań dotyczy współczesnych zagrożeń terrorystycznych, przed którymi stoi wspólnota międzynarodowa oraz ustawodawcy w poszczególnych krajach. W szczególności zwrócono uwagę na problem struktur organizacji terrorystycznych w ujęciu kryminologicznym i kryminalistycznym. Przybierają one postać układu powiązanych ze sobą: jednej komórki wsparcia oraz wielu komórek wykonawczych. Zwrócono także uwagę na pojawienie się nowej kategorii sprawców – zagranicznych bojowników-terrorystów. Drugi z poddanych analizie obszarów to kwestie rozszerzenia zakresu kryminalizacji zachowań będących wynikiem prac organizacji międzynarodowych oraz jego implementacji do prawa polskiego. W ostatniej części opracowania skonfrontowano obraz współczesnych postaci zachowań członków organizacji terrorystycznych z zakresem ich kryminalizacji w prawie karnym. Na koniec przedstawiono wnioski i postulaty dotyczące rodzajów typów czynów zabronionych i ich miejsca w systematyce części szczególnej polskiego kodeksu karnego.