ارزیابی و پهنه‌بندی خطر ریزش های سنگی در منطقۀ بند ارومیه (مسیر جادۀ ارومیه ـ سیلوانا) با استفاده از روش آنبالاگان - حسن حاجی حسینلو; رضا عباسیان ولندر (جغرافیا و مخاطرات محیطی)
جادۀ ارومیه ـ سیلوانا در جنوب غرب شهرستان ارومیه قرار دارد این جاده از ابتدای جادۀ بند شروع شده و در منطقۀ تفرجگاهی و گردشگری بند ارومیه واقع شده است. هدف از این تحقیق تعیین مناطق پر خطر با استفاده از نرم افزار (Arc GIS 10) و روش پهنهبندی آنبالاگان، از دیدگاه ناپایداری دامنهای در محور فوق و روستاهای منطقه است. به این منظور 14 لایه (گسل، ارتفاع، آبراهه، شیب، جهت شیب، واحد سنگهای رسوبی آواری (OMS)، رسوبات آبرفتی، پوشش گیاهی، نقاط حادثهساز، روستا، شهر، سد، جاده و راههای روستایی) تهیه شد و با وزندهی به عوامل مخاطرهزا و با استفاده از نقشۀ پهنهبندی خطر ریزش سنگی محدودۀ مورد مطالعه، نتایج را به پنج گروه تقسیم نمودیم: بر طبق نقشۀ مورد نظر از مجموع 07/7441 هکتار از محدودۀ مورد مطالعه، 73/1509 هکتار در محدودۀ با خطر بسیار زیاد قرار دارد، 47/2330 هکتار در محدودۀ با خطر زیاد، 14/1980 هکتار در محدودۀ با خطر متوسط، 66/1150 در محدودۀ با خطر کم و 07/470 هکتار در محدودۀ با خطر بسیار کم قرار دارد. تمامی روستاها (بند، جانوسلو، نوشان علیا و سفلی) در مناطق با خطر زیاد تا متوسط واقع شدهاند. بیشترین تجمع مناطق پرخطر در غرب، جنوبغربی میباشد. اکثر راههای روستایی در مناطق با خطر کم تا متوسط قرار دارند و از 14 کیلومتر جادۀ اصلی تنها دو کیلومتر از آن در محدودۀ کم خطر و بی خطر قرار دارد. با انطباق نقشۀ نقاط حادثه ساز با نقشۀ پهنه بندی میفهمیم که بیشتر ریزشهای سنگی و واریزهها در پهنۀ با خطر متوسط تا بسیار بالا قرار دارند. سد شهرچایی در محدودۀ با خطر متوسط قرار دارد ولی دامنههای اطراف سد مناطقی پر خطر هستند که ریزشهای سنگی در آنها سد شهرچایی را تهدید میکند.