AMERİKAN SİYASET BİLİMİNİN İDEOLOJİK İŞLEVSELLİĞİ: SİYASAL GELİŞME KAVRAYIŞI - Rezzan Ayhan Türkbay (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi)
Siyasal gelişme kavrayışıİkinci Dünya Savaşı sonrasında, Amerikan siyaset bilimi içinde üretilmiş;ardından siyaset bilimi literatüründe hâkim bir konuma ulaşmıştır. 1970’lerekadar süren hâkimiyet Soğuk Savaş’ın belirleyiciliği altındaki tarihsel koşullarındanbağımsız değildir. Bu tarihsel süreç içinde yaşanan sosyal bilimlerdekikuramsal ve metodolojik değişimler Amerikan siyaset bilimi üzerinde kaçınılmazolarak etkide bulunmuştur. Çalışmada, pozitivizmin öncülüğündeki söz konusukuramsal ve metodolojik gelişmelerin bilimsellik vasfı sorgulanarak Amerikansiyaset bilimine yönelik eleştirel bir değerlendirilme yapılacaktır. BöyleceAmerikan siyaset biliminin, tam da eleştirdiği boyutu ile ideolojik işlevsellikedindiğinin ortaya konması amaçlanmaktadır.