TÜRKİYE’DE EĞİTİM HARCAMALARININ FARKLI İLLERİN ÜRETİM DÜZEYLERİ ÜZERİNE ETKİLERİ: PANEL VERİ ANALİZİ - A. Naci Doğrul; Mustafa Özer (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi)
Bu çalışmada, Türkiye’de 1990-2001 yılları arasındaki dönemde, il bazında veriler kullanılarak, eğitim harcamaları ile illerin üretim düzeyleri arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Türkiye geneli yanında, kişi başına GSYİH Türkiye ortalamasının altında ve üstünde olan illerden oluşturulan iki grup iller için, toplam eğitim harcamaları yanında, ilköğretim ve ortaöğretim harcamalarıyla bölgelerin üretim düzeyleri arasındaki ilişki panel veri yöntemiyle analiz edilmiştir. Tahmin sonuçlarına göre, Türkiye geneli ve diğer gruplarda, toplam, ilköğretim ve ortaöğretim harcamaları katsayıları beklenildiği gibi pozitif ve istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Türkiye genelinde ve kişi başına GSYİH ortalamasının altında kalan illerde, ortaöğretim harcamalarının üretim artışına etkisi, ortalama üstünde kalan illere göre daha yüksek çıkmıştır.