Özel Yetenekliler Alanında Uluslararası Doktora Tezlerinin Analizi (2010-2020) - Sunay Bulgurcu (Üniversite Araştırmaları Dergisi)
Bu çalışmada uluslararası alanyazında 2010-2020 (Ağustos) yılları arasında özel yetenekliler alanında tamamlanan doktora tezlerinin mevcut özelliklerinin ve genel eğilimlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Dahil etme ölçütleri (a) İngilizce yazılmış olması (b) doktora tezi olması (c) tam metne erişilebilmesi (d) özel yetenekli bireylerin, ailelerinin ya da eğitimcilerin (yönetici, genel sınıf öğretmeni, branş öğretmeni, özel eğitim öğretmeni, program koordinatörleri vb.) katılımcı olarak yer alması olarak belirlenmiştir. Dahil etme ölçütlerini karşılayan 112 doktora tezi üniversite, yıl, yöntem, desen; tema ve bulgular açısından içerik analizi tekniği ile incelenmiştir. Tezlerin yarısından fazlasında (%51,79) nitel, dörtte birinde nicel (%25,89) ve beşte birinden fazlasında karma (%22,32) yöntem kullanılmıştır. Nitel yöntemde durum çalışması ve fenomenoloji; nicel yöntemde tarama; karma yöntemde ise açımlayıcı sıralı desenin en çok tercih edildiği belirlenmiştir. Temaya göre dağılım incelendiğinde, sunulan eğitim hizmetinin %20,54 ile en fazla olduğu ve eğitimcilerle yürütülen çalışmanın %19,64 ile ikinci sırayı paylaştığı belirlenmiştir. Yetişkin ya da mezun özel yetenekli bireyler ile retrospektif ve/veya boylamsal çalışmalara daha az yer verildiği bulunmuştur. Bu çalışma, eğitim fakültesi lisans programlarına özel yetenekliler eğitimi ve çok kültürlülük derslerinin dahil edilmesi gerekliliğini ortaya koymuştur.