Demokratyczne państwo prawa i jego przyszłość - Josef Isensee (Chrześcijaństwo-Świat-Polityka)
Artykuł wychodząc od spostrzeżenia, że demokratyczne państwo prawa jest najbardziej wymagającą i odważną formą państwowości ukazuje najistotniejsze współczesne wyzwania państwa konstytucyjnego. Autor podejmuje m.in. problemy związane z formalnym pojmowaniem demokracji, nieufnym stosunkiem do kategorii narodu, skutkami potężnych ruchów migracyjnych, ekspansją sądownictwa konstytucyjnego czy terroryzmem.