Імагологічна репрезентація балканського міста у збірці есеїв Йозефа Рота «Міста і люди» - Марина Горбатюк (Pitannâ Lìteraturoznavstva)
Здійснено імагологічний аналіз розділу «Подорож Балканами» зі збірки «Міста і люди» відомого австрійського письменника Йозефа Рота (1894–1939). Розглянуто специфіку формування імагологічного образу міста як соціокультурного простору, а також окреслено характерні риси тревелогів автора, зокрема: суб’єктивну оптику, символізм, репрезентацію культурних, соціальних і політичних трансформацій. Використано елементи біографічного методу, що дозволяє врахувати вплив походження письменника з прикордонного м. Броди (нині Львівська обл.), його формування у поліетнічному багатомовному середовищі на околицях Австро-Угорської імперії. Ці чинники значною мірою вплинули на розуміння Й. Ротом балканського контексту та його емпатію до жителів регіону. Окремо розглянуто особистий досвід письменника, пов’язаний із участю у Першій світовій війні, що знаходить відображення в ретроспективних мотивах останнього тексту аналізованого розділу. Перебування у Сербії стало для автора своєрідним способом осмислення травматичного досвіду через написання репортажів. Особливу увагу приділено аналізу соціальних контрастів, архітектурних ландшафтів, політичного устрою балканських країн, а також узагальненню ментальних і побутових особливостей місцевого населення. Визначено, що Й. Рот розглядає міста як метафору ідентичності, культурного перехрестя й екзистенційного пошуку. Автор застосовує антропоцентричний підхід до опису міського простору, зосереджуючись на деталях, які відображають дух часу та культурну специфіку. Наголошено на унікальності репортажів Й. Рота, які виходять за межі традиційного уявлення про тревелоги. Дослідження має міждисциплінарний характер і базується на методах імагології, культурології, літературної герменевтики та соціокультурного аналізу. Розвідка сприяє переосмисленню ролі тревелогів Й. Рота в європейській літературі, а також внеску автора у формування культурної пам’яті про Балкани міжвоєнного періоду.