КОНЦЕПЦІЯ «SMART-ЕКОНОМІКИ»: ВИКЛИКИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ ДЛЯ БІЗНЕСУ В УМОВАХ ГЛОБАЛІЗАЦІЇ - Наталія Куцмус; Олександра Макаренко (Економіка та суспільство)
Стаття сфокусована на критичному аналізі концепції «smart-економіки» як сучасної парадигми економічного розвитку, що базується на всеохоплюючому впровадженні цифрових технологій та інновацій в бізнесі. Розглянуто ключові виклики, пов’язані з цифровою трансформацією бізнес-суб’єктів, зокрема зростання технологічної залежності, соціальної нерівності та кіберзагроз. Визначено перспективи розвитку «smart-економіки» через використання передових технологічних рішень, які підвищують ефективність управління та виробничих процесів. Особливу увагу приділено ролі людського капіталу та креативності у забезпеченні конкурентоспроможності бізнесу на глобальному рівні. Аргументована необхідність мінімізації негативних наслідків цифровізації в контексті імплементації ідеї «smart» для економічного зростання.