Mer enn konsepter: Utforsking av sammenheng mellom lærerstudenters praksiserfaringer og lærerforventninger med metrisk og ikke-metrisk analyse - Sigve Høgheim; Eirik S. Jenssen (Nordisk tidsskrift for pedagogikk og kritikk)
Denne studien undersøker om tradisjonelle metoder for å analysere tallmateriale i utdanningsforskning, som måling, signifikanstesting og bruk av aggregerte estimater, er nødvendige for meningsfull tallanalyse. Vi stiller spørsmål ved om disse metodene, som ikke tester grunnleggende empiriske antakelser og ikke gir innsikt om personer eller teorier, virkelig er fordelaktige. For å utforske dette, har vi undersøkt praksiserfaringer og lærerforventninger blant lærerstudenter (n = 132). Vi sammenligner den tradisjonelle metriske analysen av talldata med en ikke-metrisk og person-orientert tilnærming kalt observation oriented modeling (OOM). Resultatene fra begge analysestrategiene viser at det er en svak sammenheng mellom lærerstudenters praksiserfaringer og deres lærerforventninger, men det er vesentlige forskjeller i hva de to tilnærmingene kan avdekke. Den metriske analysen trekker slutninger om kvantitative sammenhenger mellom konsepter, uten å gi innsikt i teoretiske antakelser eller personer. OOM, til tross for sin enklere matematiske struktur, undersøker assosiasjoner mellom kategoriske variabler basert på individers data og teoretiske antakelser. Vi argumenterer derfor for at OOM gir mer valid innsikt sammenlignet med metriske analyser, og dermed et bedre grunnlag for å evaluere teorier.