Розробка програмного забезпечення для управляючої програми намотки вісесиметричних оболонок із полімерних композитних матеріалів - Юхим Мигович; Іван Карпович; Світлана Клименко (Challenges and Issues of Modern Science)
Розробка програмного забезпечення для намотувальної машини для осесиметричних оболонок з полімерних композиційних матеріалів є надзвичайно важливою в сучасному високотехнологічному виробництві матеріалів. Зростаючий попит на легкі та міцні композиційні матеріали в таких галузях, як авіація, автомобілебудування, суднобудування та будівництво, підкреслює необхідність удосконалення технологій виробництва. Однією з ключових технологій є намотування осесиметричних оболонок, що дозволяє створювати високоякісні вироби зі складною геометрією. Незважаючи на значний прогрес у технології намотування, залишаються проблеми, пов’язані з точністю та ефективністю процесу, які можуть бути вирішені за допомогою спеціалізованого програмного забезпечення. Розробка програмного забезпечення для керування намотувальною машиною є необхідною для забезпечення високої якості кінцевих продуктів, зменшення відходів матеріалу та оптимізації виробничих процесів. Сучасні програмні рішення повинні враховувати широкий спектр параметрів, щоб забезпечити однорідність та цілісність композиційної оболонки. По-перше, програмне забезпечення повинно динамічно контролювати та регулювати натяг волокна в реальному часі, оскільки це безпосередньо впливає на однорідність укладання матеріалу та запобігає дефектам у готовій оболонці. Швидкість обертання шпинделя є ще одним критичним параметром, що визначає швидкість подачі матеріалу і впливає на якість і точність укладання шарів. Програмне забезпечення повинно забезпечувати точний контроль швидкості обертання, враховуючи інерційні характеристики системи та механічні властивості матеріалу. Точність укладання матеріалу є важливою для структурної цілісності та механічних властивостей кінцевого продукту. Програмне забезпечення повинно забезпечувати високу точність у позиціонуванні елемента укладання, мінімізуючи відхилення від визначених траєкторій. Це передбачає інтеграцію систем датчиків для моніторингу позиції та корекції траєкторій у реальному часі. Метою цього дослідження є створення ефективного програмного забезпечення для генерування програм намотування для осесиметричних оболонок, що зрештою покращить процес виробництва композиційних матеріалів. Комплексний підхід, включаючи моделювання процесу намотування та попереднє тестування, застосовується на початковому етапі. Особлива увага приділяється розробці інтуїтивно зрозумілого користувацького інтерфейсу.