Recenzje zatrzymane przez cenzurę - Magdalena Raszewska (oprac.); Edward Krasiński (oprac.) (Pamiętnik Teatralny)
Materiał archiwalny zawierający trzy zatrzymane przez cenzurę recenzje Dziadów Kazimierza Dejmka napisane w grudniu 1967 dla tygodników: Anny Tatarkiewicz (Więź), Witolda Fillera (Kultura) i Zofii Jasińskiej (Tygodnik Powszechny). We wstępie autorzy opracowania wskazują miejsca późniejszej publikacji dwóch innych recenzji zatrzymanych w grudniu 1967 (Zygmunta Grenia i Marii Czanerle), sześciu recenzji, które ukazały się po premierze w ostatnich dniach listopada 1967 w dziennikach, oraz gdańskiej recenzji opublikowanej już po zakazie grania przedstawienia w 1968 roku.