KIRGIZİSTAN ORTAOKULLARINDA DİN DERSİ - Sayfullah Bazarkulov (Dini Araştırmalar)

(untitled)
Bu araştırmada Kırgızistan ortaokullardaki din dersi ele alınmıştır. Bağımsızlığına kavuşmasının ardından Kırgızistan’da, milli, manevî ve dinî değerler yeniden canlanmıştır. İnanç ve vicdan özgürlüğü hakkındaki kanun çerçevesinde, vatandaşlara din özgürlüğü tanınmıştır. Bu çerçevede, genel eğitim içinde din dersinin yer almasına dair arayışlar başlamıştır. Bağımsızlığın ilk yıllarında laiklik ilkesinin farklı anlaşılması sebebiyle, okul programında din dersinin yer almasında büyük zorluklar yaşanmıştır. Ülke tarihinde yaşanan siyasi devrimler din dersinin önünü açmıştır. Daha sonra toplumda meydana gelen dinî olaylar din dersinin hukukî temellerinin oluşmasını hızlandırmıştır. Böylece ortaokullarda din dersi okutulmaya başlamıştır. Ancak din dersi içeriğinin toplumun beklentilerine cevap vermediği gerekçesiyle müfredatın yeniden düzenlenmesi sözkonusu olmuştur. Bu araştırmada Kırgızistan ortaokullarındaki din dersi analiz edilerek çeşitli yönleri ile ortaya konulmaya çalışılmıştır. Din dersinin tarihi, hukukî gelişimi ve öğretim programı, ders kitabı ve ders öğretmenleri betimsel araştırma yöntemine göre incelenmiştir.