BANKALARIN GRUP BAZLI KARLILIKLARININ GRİ TAHMİN YÖNTEMİ İLE DEĞERLENDİRİLMESİ - EVALUATION OF GROUP BASED BANK PROFITS BY THE GREY ESTIMATION METHOD - Esra Aksoy; Özen Akçakanat; Vesile Ömürbek (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Son zamanlarda bankacılıksektörü günden güne kendisini yenileyerek, yenilik ve değişimlere açık bir şekildeadapte olarak faaliyet göstermektedir. Bankacılık sektörü dış ülkelerinekonomisinde olduğu gibi ülkemiz ekonomisi için de önemli bir konumda yeralmaktadır. Bununla birlikte bankaların temel amaçlarından biri karlılıklarınıartırmaktır. Bu çalışmada fonksiyonlarına göre ele alınan “mevduat” ve “kalkınmave yatırım” banka gruplarının 2013 - 2016 yılları arasındaki verileri bazalınarak 2020 yılına kadar ki karlılıkları temel GM (1,1) ile tahmin edilmiştir.Bankalar fonksiyonlarına göre grup bazında ele alınarak mevduat bankaları vekalkınma ve yatırım bankaları olarak incelenmiştir. Çalışmada veri setlerikarlılık rasyolarından oluşturulmuş olup, her bir rasyo ayrı ayrı ele alınarakher banka grubu için karlılık tahmini yapılmıştır