Vergilemede Mükellef Hakları ve Vergi İnceleme Elemanlarının Mali Sorumlulukları - Bünyamin Demirgil; Coşkun Karaca (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
Günümüzde tüm devletler toplumsal ihtiyaçları karşılamak için kamusal hizmetler yapmakta ve bu hizmetlerin finansmanı içinde belirli bir gelire ihtiyaç duymaktadır. Ülkelerin kamusal ihtiyaçların finansmanını sağladığı en önemli gelir kaynağı vergilerdir. Devletler kendileri için son derece önemli olan bu gelir kaynağını güvence altına almak ve mükellefin vergiye uyumunu sağlamak için vergi denetim elemanları marifetiyle vergi incelemelerinde bulunmaktadır. Vergi inceleme elemanları kendilerine yetki veren mevzuat çerçevesinde görevlerini yerine getirirken, görev ve yetkileriyle ilişkili olarak bir takım sorumluluklar yüklenmektedirler. Vergi inceleme elemanlarının sorumlulukları çerçevesinde yapmış oldukları bazı incelemelerde vergi mükelleflerinin mevzuattan doğan haklarının ihlal edildiği görülmektedir. Bu makalede söz konusu ihlalden doğacak maddi ve manevi zararın Anayasa’da yer alan hükümler ve yargı kararları neticesinde nasıl ve kimlerden tazmin edileceği araştırılmıştır.