Tarih Araştırmalarının ve Tarih Yazımının Önündeki Temel Sorunlar - Aydın Aktay (Skad)
Pozitivizmin etkisiyle doğa bilim çalışmalarının başarısına öykünen beşeribilimlerin (tarih ve sosyoloji başta olmak üzere) bir takım yöntem arayış ça-baları yanı sıra beşeri bilimleri özellikle tarih başta olmak üzere gerçekliğinbir resmi olmanın çok uzağında umutsuz bir vaka olarak nitelendirenlerintartışmaları, yöntem ve bilgi güvenilirliği açısından oldukça verimli bir tab-lo ortaya çıkartmıştır. Bu tartışmaların hangi sorunlar ve çözümler eşliğin-de yürütüldüğünü bu çalışmada ortaya koymaya çalışıyoruz. Bu anlamdaTürkiye’de ilgili akademik literatürün ve camianın ele aldıkları, yoğunlaş-tığı sorunların Türkiye’nin özgül durumuyla ilgili olarak farklı olduğu amadünya genelinde yapılan kadim tarih tartışmalarının da uzağında olmadığıVico ve Descartes örneğinde gösterilmektedir. Bu çalışmada, Tarih araştır-malarında Türkiye özelinde tarihçilerin karşılaştıkları sorunların listelemesiyanında tarih biliminin yazımının ve araştırmalarının kadim sorunlarına daişaret edilmeye çalışılmaktadır.