SAKİN KENTLERDE YAŞAM VE ÇALIŞMA YAŞAMI KALİTESİ - Oğuz Başol; Nisan Nur Çakır Temel (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi)
Sakin kentler kültürel, doğal ve tarihsel değerlerin korunduğu, gelecek nesillere bu değerlerin aktarıldığı; yüksek refah seviyeli şehirleri ifade etmektedir. Sakin kentler küreselleşmenin getirmiş olduğu standardizasyon ve hız akımına karşı alternatif bir şehirleşme ihtiyacından doğmuştur. Çalışma yaşamı kalitesi insani çalışma ve yaşama koşullarını yaratarak çalışanların genel mutluluk düzeylerinde artışı amaçlamaktadır. Bu anlamda mevcut çalışma sakin kentlerdeki yaşam deneyimlerinin çalışma yaşamı ile meydana getirdiği resmi araştırmayı hedeflemektedir. Araştırma kapsamında Türkiye’deki Akyaka, Seferihisar, Taraklı, Vize, Gökçeada, Yenipazar sakin kentlerinde ikamet eden 38 çalışanla derinlemesine görüşme gerçekleştirilmiştir. Analizler sonucunda sakin kentlerin çalışanlar için çalışma yaşam kalitesi yüksek, insanların mutlu yaşadığı şehirler olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır.