Masivna opstetrička krvarenja: narativni pregledni rad - Sandro Glumac; Mate Perković; Neven Elezović (Liječnički vjesnik)
Masivna opstetrička krvarenja učestali su uzrok smrti rodilja u zemljama u razvoju, ali i u razvijenim zemljama. Najnoviji epidemiološki podatci upozoravaju na njihov trend rasta u razvijenim zemljama, što ukazuje na istinsku potrebu za njihovim dubljim razumijevanjem. Stoga je cilj ovoga narativnog preglednog rada na temelju pretraživanja dostupne literature (baze podataka Web of Science [All Databases] i Scopus) čitateljima dati uvid u najnovije dijagnostičke i terapijske pristupe ovome važnom medicinskom problemu. Utvrdili smo kako uterotonici i dalje čine osnovu liječenja te kako su standardni koagulacijski testovi sve manje zastupljeni u dijagnostici, dok je naglasak stavljen na analize „point of care“ poput tromboelastografije i tromboelastometrije. Zaključno, nužno je poznavanje i usvajanje intervencijskih algoritama masivnih opstetričkih krvarenja te uvježban multidisciplinaran pristup u svakom rodilištu.