Avrupa Birliğine Üye Bazı Ülkelerde, Toprakta ve Arıtma Çamurunda Bulunan Ağır Metaller, Organik Kirleticiler ve Patojenler İçin Örnekleme ve Analiz Yöntemlerinin Uyumlaştırılması - Havva Kaptan (Ankara Avrupa Çalışmaları Dergisi)
Tarımda kullan ı lan arıtma çamuru ile ilgili olarak, özellikle topra ğın veçevrenin korunmas ı nda önemli olan 86/278/EEC 1— Arıtma Çamuru Direktifininuyumlaştırılması için revizyonu dü şünülmüştür2 .Direktifin amaçlar ı 3 temel baş lık altında toplanabilir:1. Çamurun doğru kullanımının teşvik edilmesi,2. Bitkilerin, toprağın ve yeraltı suyunun korunması ,3. İnsan ve hayvan sağlığının korunması .Bu amaçlara hizmet eden ar ıtma çamuru ve topra ğın niteliklerinin ortayakonmas ı ve bunun için de ar ı tma çamuru ve toprak analizlerinin yap ılmas ıgerekmektedir.Çamur analizlerinin yap ılma esasları şunlardır :• Her 6 ayda bir,• Eğer değişiklik yoksa yılda bir,• Parametreler :- Kuru madde, organik madde,pH,- N ve P,Cd, Cr, Cu, Hg, Ni, Pb, Zn.Toprak analizlerinin yap ılma esasları ş unlardır :• MS kullanılır