Огляд систем підвіски мобільних колісних роботів - Ярослав Коробенко; Дмитро Міщук; Максим Балака (Гірничі, будівельні, дорожні та меліоративні машини)
Поширеним типом транспортних систем, які використовуються в робототехніці, є колісні платформи з принаймні однією ведучою віссю та певною формою підвіски для кожного колеса. Автономна навігація з високою швидкістю по пересіченій місцевості є складною і актуальною задачею для колісних роботів. Для досягнення мобільності на місцевості, колісний робот повинен швидко адаптуватися та реагувати. Системи підвісок мобільних колісних роботів відіграють ключову роль у забезпеченні їхньої стабільності, маневреності та загальної ефективності. В цій статті представлено комплексний аналіз різних типів підвісок, які застосовуються в сучасних мобільних колісних роботах. Розглянуто основні конструкції пасивних та активних, жорстких і пружних підвісок, а також їхні особливості, переваги та недоліки.