ÇAĞDAŞ İŞLETMECİLİK AÇISINDAN ELEKTRONİK TİCARET - Halil Elibol; Burcu Kesici (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
İnsanlığın gördüğü en hızlıdeğişim süreçlerinden birisinin tam ortasındayız. Daha birkaç yıl öncesine kadar bilgi teknolojilerinden haberdar olmayan insanlar bugün sınırsız bilginin kullanıcılarıhaline gelmişlerdir. 2000’li yılların bilgi çağıolacağıkonusu dünyada artık tartışmasız kabul edilmişbir gerçektir. Ülkeler arasısosyal ve ticari ilişkilerin gelişerek, küreselleşme boyutuna ulaştığıbir dönemde, iletişimde hız kaçınılmaz bir ihtiyaç halini almıştır. Bilgi teknolojisi ve elektronik sektöründeki gelişmeler bu ihtiyacıkarşılayacak çözümler bulmuştur. Enformasyon teknolojilerinin gelişim sürecine paralel olarak, ekonomik faaliyetlerin doğasıda köklü bir biçimde değişmektedir. Geçmişin genellikle yüz yüze, yazılıkayıt sistemine dayanan işyapma şekli, giderek artan biçimde, elektronik tabanlıhale gelmektedir. Elektronik ticaret, 1990’lıyılların ikinci yarısından itibaren, internetin aynızamanda bir işyapma yeri haline gelmesiyle birlikte yaygınlık kazanmıştır. Bu çalışmada “elektronik ticaret kavramı, kapsamıve önemi, elektronik ticaret’in özellikleri ve farkları, elektronik ticaret destek sistemleri, elektronik ticaret’in unsurları, elektronik ticaret alanlarıelektronik ticaret’in araçları, elektronik ticaret modelleri, elektronik ticarette ödeme yolları, elektronik ticaretin avantaj ve dezavantajlarıve elektronik ticaret’te güvenlik” konularıkapsamlıbiçimde açıklanmıştır.