Kişiye Özel Olarak Üretilen Bir Lingual Ortodontik Sistem İle Nüks Hastasının Tedavisi: Olgu Sunumu - Didem Aktan; Hülya Kılıçoğlu; Yunus Emre Birol (Selcuk Dental Journal)
Günümüzde lingual ortodonti, hastaların estetik beklentilerinin artmasıyla birlikte gerçekten görünmeyen tek tedavi seçeneği olarak popülerliğini oldukça arttırmıştır. Lingual ortodontik tedavi, labial ortodontik tedavi ile kıyaslandığında fark edilebilirliğinin daha az olmasının yanı sıra beyaz nokta lezyonlarının oluşma sıklığı daha düşüktür. Daha önce labial ortodontik tedavi görmüş ve tedavisi nüksetmiş erişkin kadın hastanın klinik muayenesinde; solda 1/3 ünite Angle sınıf II maloklüzyon, üst arkta hafif, alt arkta orta şiddette çapraşıklık ve artmış overjet tespit edilmiştir. Hastanın estetik beklentisinin yüksek olması, beyaz nokta lezyonları bulunması, tedavi sırasında tork kontrolünde büyük avantaj sağlaması ve sonuçlarının öngörülebilir olması sebebiyle kişiye özel üretilen lingual braketler, ark telleri (WIN, DW Lingual Systems, Bad Essen, Germany) ve sınıf II elastik kullanılarak ideal kapanış ilişkisine ulaşılmıştır. Lingual ortodontik tedavi tüm maloklüzyonların tedavisinde başarılı bir şekilde kullanılmasının yanında, daha önce labial ortodontik tedavi görmüş, estetik beklentisi ve kaygısı yüksek hastaların tedavisi için ideal bir seçenektir.