ارزیابی تنوع ژنتیکی و شناسایی QTLهای کنترل‌کننده صفات زراعی- مورفولوژیک در جمعیت 2:3F توتون شرقی - فرامرز هوشیار دل; رضا درویش زاده; حمید حاتمی ملکی (Pizhūhish/hā-yi tulīd-i giyāhī)
به منظور ارزیابی تنوع ژنتیکی و شناسایی QTLهای کنترل‌کننده صفات طول‌برگ، عرض‌برگ، تعداد‌برگ، فاصله‌میانگره، عملکرد برگ خشک در کرت، ارتفاع ‌گیاه و قطر‌ساقه، تعداد ۲۲۵ خانواده ۲:۳F حاصل از تلاقی دو ژنوتیپ توتون ‌شرقی SPT 406 (والد پدری) و Basma seres 31 (والد مادری) در قالب طرح لاتیس ساده در شرایط مزرعه ای مورد ارزیابی قرار گرفتند. تجزیه های آماری نشان داد که بین خانواده های ۲:۳F در تمامی صفات مورد مطالعه به غیر از صفت فاصله میانگره اختلاف معنی‌دار وجود دارد. برای ارزیابی تنوع ژنتیکی از روش‌های آماری چند متغیره از قبیل تجزیه خوشه‌ای و تجزیه به مولفه‌های اصلی استفاده گردید. با استفاده از تجزیه به مولفه‌های اصلی و تجزیه خوشه‌ای به روش وارد، جمعیت مورد مطالعه در ۴ گروه مجزا گروه بندی شد. نتایج مکان‌یابی ژنی با استفاده از 52 نشانگر (23 نشانگر SSR و 19 نشانگر ISSR) نشان داد که تعداد 18 QTLدر کنترل ژنتیکی صفات مورد مطالعه در جمعیت ۲:۳F نقش دارند و بیشترین تعداد QTL شناسایی شده متعلق به صفت تعداد برگ است.