Onat Kutlar’ın Mirasını Takip Eden ‘Eksik’ Bir Derleme Kitap: Sinema… Sinema (Yazılar-Konuşmalar) - Tunç Yıldırım (Türkiye İletişim Araştırmaları Dergisi)
1965 yılında İstanbul’da açılan Sinematek Derneği’nin (SD) kurucusu, yöneticisi ve baş sorumlusu Onat Kutlar’ın (1936-1995) uzman ve uzman olmayan basında çıkan sinema makalelerinin (kendi deyişiyle sinema yazılarının) bir kısmını toplayan ilk sinema kitabı Sinema Bir Şenliktir (Sinema Yazıları) , De Yayınevi tarafından 1985 yılında yayımlanmıştı. Günümüze kadar farklı yayınevleri tarafından baskıları yapılan ilk kitabında derlenen makaleleri yazar olarak bizzat seçen Kutlar, sunuş kısmında “Türk sineması ile ilgili polemik ve araştırma yazılarını” başka bir zamanda yayınlayacağını belirtiyordu (Kutlar, 1985, s. 5). Peki, ilk kitabının yayınlanışından neredeyse 35 yıl sonra gelen Sinema… Sinema1  kitabı bu önemli eksikliği tamamlamayı başarıyor mu? Dahası bu önemli eser, 1995’te hayatını kaybeden angaje sinema adamını sinematek ve ulusal sinema sorunu, Türk sinemasının meseleleri ve radikal yeni (devrimci) sinema davası çerçevesinde okuyucuya tam manasıyla tanıtabiliyor mu? İşte hem eleştiri hem de tanıtım görevi üstlenen bu iki işlevli yazıda söz konusu probleme yanıtlar vermeye çalışacağım.